Хърватска – земя на замъци и водопади

Хърватска е страна, която може да бъде разгледана с кола в рамките на само една ваканция. Екскурзията там, поединично или организирана с туроператор, представлява истинска атракция дори за тези, които не обичат да пътуват. Изборът на  забележителности в страната е изключително голям.

Плитвишки езера

Националният парк Плитвишки езера е задължителна дестинация за посетителите на Хърватия. Основната атракция са 16-е езера, свързани с 92 водопада. Всичко това е заобиколено от гъсти гори от бук, ела и бял бор. Има и доста пещери. Тюркоазената вода и зелената растителност създават този райски пейзаж. Можете да се възхитите на езерата с помощта на дървени плоскости, опънати точно над повърхността им. В парка обикаля и ферибот за разходки или влакче. Там се намира и най-високият водопад в Хърватия – Великият Водопад с височина 78 метра. Цените на билетите извън сезона (ноември-март) са 20,50 лева за възрастни и 15,50 за ученици и студенти. По време на сезона (април-октомври) цените са 28.41 лева, 20.50 лева и 14.20 лева за деца.

Национален парк Крка

Живописният сбор от водопади на река Крка е целта на голяма част от туристите, посетили Хърватска. Струва си да видите красиво разположените водопади, свързани от фантастични геоложки форми. Водните атракции образуват бариери от скали, островчета и езерца, между които можете да се разхождате. Най-големият от седемте водопада – Крка,  е с височина 84,5 метра. Туристите се възползват от възможността да се къпят в тези водни забавления. В Националния парк има възхитителна природа. Тук са преброени над 860 вида растения. Входът за юни, юли, август и септември е най-скъп – 24 лева за възрастни, 18 за деца. Под 7-годишни влизат безплатно.

Дубровник

Пътуването до Хърватска е немислимо без отбиването до Дубровник. Без съмнение това е най-красивият град в страната. Мястото е наричано „Перлата на Адриатика“. И действително, това е едно архитектурно бижу, град, пълен с история, вградена в неговите стени. Това може да се забележи още от първата разходка по главната улица – каменният Страдун. Известните градски стени с кули предлагат незабравима гледка към морето и островите около Дубровник. Разходете се до готическо-ренесансовите дворци Спонза и Палата на ректорите, бароковата църква „Свети Блажей“, катедралата „Успение Богородично“. Ще се влюбите в този град. В малките улички се крият уютни барчета и ресторанти, където можете да починете след изтощителната обиколка и да се потопите в атмосферата на Дубровник.

Биоково

Биоково е планински масив, който изглежда сякаш, че излиза от морето. Това образува изключителния пейзаж на Макарската Ривиера. Не са много планините, които са разположени така близко до морския бряг. Тези, които обичат разходките, могат да се насладят на Природния парк Биоково. Тук средиземноморската растителност се смесва с алпийската. Често можете да срещнете и стада от пасящи коне, разхождащи се свободно из парка. Експедиция до връх Свети Юри, който е на над 1760 м надморска височина, е истинско приключение. По пътя нагоре ще се възхитите на спиращи дъха гледки на изумруденото Адриатическо море или на островите Брач и Хвар.

Риба и пикник

Екскурзиите до хърватските острови са доста примамливи, защото те се различават значително от континенталната част на страната. Островите са по-закътани и спокойни. От Макарска има организирани круизи до близките Брач и Хвар. На Брач можете да разгледате местността Бол и да прекарате деня на живописния плаж Златни Рат. Остров Хвар и едноименният град е за хора, обичащи историческите забележителности. Дотам можете да доплувате от Сплит. На връщане организаторите често поръчват типични морски ястия – риба или морски дарове. Към това добавете и отличните хърватски вина.

Медугорие

Автобусните екскурзии до Медугорие са много популярни в Хърватска. Това е малко градче в Босна и Херциговина, където Дева Мария се явила на шест деца през 1981 година. Това е едно от известните места за поклонение.

Град Сплит

Град Сплит е разположен в самия център на Адриатическото крайбрежие. Това е столицата на хърватската Далмация и най-топлият район в страната. В Сплит животът кипи денонощно. Атракцията е старинният център, който е под закрилата на ЮНЕСКО с множеството музеи, галерии и културни купони. Мястото, което определено си заслужава да се види, е Дворецът на Диоклециан. Сплит е известен и с хубавите си плажове и забележителните залези. Много туристически оператори организират еднодневни екскурзии до този незабравим град, пише gazeta.pl.
 Коментари към новината

  • Смени картинката