Хилядолетната история на Киото, разказана от древните храмове и дворци

Киото е град с древна история. Столица е на Япония в течение на почти 12 века (794 – 1868). За разлика от Токио, Киото е строен специално за това да бъде столица. Неговото изграждане е започнало в края на VIII век. По това време японският император е бил в много отношения ориентиран към китайските традиции, и Киото, следвайки китайските образци, бил построен с прави улици, пресичащи се под прав ъгъл. Градът се развивал активно, развил се културният и търговският живот. Построили се храмове и светилища. От XIII век Киото безспорно станал културен и религиозен център на страната. Много будистки школи издигнали тук своите главни храмове. Тук е живял и императорът, придворният живот се е преместил в града. Ето защо поети, художници, архитекти, музиканти се стремили да се заселят тук. Днес Киото е град с население от около 1,5 милиона души. Той останал като отворена книга с прекрасни илюстрации, разказващи историята му. Сред тях могат да се видят приказно красивият архитектурен комплекс Кийомизудера – „храм на чистата вода”, название, свързано с намиращия се наблизо свещен водопад. Самият храм се намира на горист хълм в източната част на Киото и е основан през 780 г. През 1994 г. Кийомизудера е добавен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Комплексът е известен с дървената си тераса, която е издадена от основната зала и се издига на 13 м. над склона. От там посетителите могат да се насладят на прекрасната гледка на многобройните вишневи и кленови дървета, както и на прекрасния изглед към града. Кийомизудера може да бъде посетен всеки ден от 6:00 до 18:00 ч., а входът струва 300 йени (около 5,50 лв.).

Кийомизудера

Дзен храмът Рьоанджи се намира в северозападната част на Киото. Той е един от историческите паметници на древния Киото и също е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. Главната забележителност на храма е каменната градина, най-известната по рода си в Япония. Всеки който желае може да посети храма от 8:00 до 17:00 часа, а входът е 500 йени (около 9.20 лв.).

Символ на Киото е Кинкакуджи (Златният павилион). Стените и покрива на храма са покрити с тънки листове злато. През 1950 г. Златният павилион е бил изгорен до основи от фанатизиран монах, който опитал да се самоубие след деянието си, но оживял и бил арестуван. Монахът бил осъден на 7 г. затвор, но още през 1955 г. е освободен заради умствено заболяване, като през 1956 г. умрял. Тази история намерила отражение в романа на знаменития японски писател Юкио Мишима „Златният храм”. Посещенията на Кинкакуджи са позволени от 9:00 до 17:00 ч. срещу 400 йени (около 7.40 лв.).

Златният павилион

Друг изключително известен храм е Санджусангендо (Залата с тридесет и три арки) е названието, с което е известен храмът Ренгео-ин, намиращ се в източната част на Киото. Той дължи своята известност на 1001 статуи на Каннон, богът на милосърдието.

Самият храм е построен през 1164 г., но през 1249 г. изгаря в пожар. Няколко години по-късно е възстановена само главната зала, която се съхранява и до наши дни. Всички статуи се намират в залата. В центъра й стои огромна статуя на Каннон, висока 3.3 м., а от всяка от страните й – по 500 по-малки, стоящи в стройни редици, всяка от които е с човешки размер.

Около храма пък може да се открие неголяма традиционна японска градина с езерце, която е изключително живописна по време на цъфтежа на сакура.

Освен големият брой будистки храмове – около 1600, в Киото се намират и около 400 шинтоистки светилища. Един от най-известните е Фушими Инари, намиращо се в южната част на Киото. То е посветено на бога на ориза Инари. Японците вярват, че негов посланик е лисицата. Ето защо в светилището на Инари са сложени множество статуи на лисици. Фушими Инари е известно със своите хиляди яркочервени „тори” врати. На японската Нова година, тук идват милиони посетители (за 3 дни идват повече от 2,5 млн. души).

Светилището е отворено винаги за посетители и освен това е от малкото безплатни.

Гион

Друга забележителност в Киото е Императорският дворец. Той се е използвал за резиденция на японския император до 1868 г., когато столицата се е преместила в Токио.

През столетията, дворецът е изгарял няколко пъти до основи и е възстановяван в различни части на града. Последната му реконструкция е направена през 1855 г. В състава на двореца, освен резиденцията на императора, влизат и още няколко помещения. Главното помещение е разделено на няколко зали: за държавни церемонии, освежаваща зала, съда, библиотеката, също и покоите на императрицата, на високопоставените аристократи и правителствените чиновници.

Екскурзии до Императорския дворец се организират няколко пъти дневно и са на английски и японски. Посещения не се допускат в неделя и по време на национални празници.

Замъкът Ниджо е построен като резиденция на Токугава Иеясу, първият шогун от периода Едо (1603-1868). Сега той се състои от две укрепления, дворецът Ниномару, руините Хонмару, няколко служебни сгради и градини.

Строителството на Ниномару (втория замък), било завършено през 1603 г. и разширено при внука на Иеясу – Иемицу. Той заема площ от 3300 кв. м. и се състои от 5 отделни, но свързани помежду си помещения. През 1994 г. замъкът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Именно тук, в Ниномару, последният шогун на Япония Токугава Йошинобу предал властта в ръцете на императора.

Хонмару (Главният замък) е построен от Иемицу. Оригиналните постройки на Хонмару са разрушени при пожар през XVIII в. и никога не са били възстановени. След падането на шогуната, императорската резиденция е била преместена от Императорския дворец в Хонмару.

За разлика от Ниномару, Хонмару не е постоянно отворен за посетители. Около замъка има и няколко градини, както и горички със сливови дървета и сакура. Входът струва 600 йени (около 11 лв.), а за около 500 йени може да се намери и добър английски преводач.

Гион е най-прочутият район на гейшите в Япония. Пълен е с магазинчета, ресторанти и ochaya (чайни), където geiko (диалект на Киото за гейша) и maiko (чиракуваща гейша) забавляват гостите.


 Коментари към новината

  • Смени картинката