Токио - искрящи небостъргачи и древни храмове

Япония притежава невероятно разнообразие от развлекателни места – от историческите и културни съкровища до модерни и футуристични забележителности, но също така и красиви паркове, планини и морски брегове.

До втората половина на XIX в. Токио е бил малък провинциален град, известен под името Едо, а столица на Япония става през 1868 г. със започването на периода Мейджи. Голяма част от Токио е била разрушена при Голямото земетресение в Канто през 1923 г. също и след американските бомбардировки по време на Втората световна война.

Днес едновременно зашеметяващ и примамващ, Токио е един от най-гъсто населените градове в света. Той умело съчетава в себе си традиционната японска култура с модерната. Градът привлича както с искрящите си небостъргачи, бързи влакове, претъпкани улици, така и с древните си храмове, фенерите, осветяващи малките улички и традиционни дървени постройки.

Токио е желана дестинация повече от когато и да било. Сред забележителностите на града са бърза и ефективна транспортна система с надписи на станциите на английски, нарастващ брой на изискани 5-звездни хотели и най-много ресторанти Мишлен в целия свят.

Също така Токио осигурява удоволствия за всеки вкус – от царството на електрониката Акихабара, изпълнен с атмосферата на храмовете и светилищата за културните ентусиасти, средища на авангардната мода за шопинг маниаците и около 160 000 ресторанти за ценителите на добрата кухня.

Атракции

Централно Токио

Акихабара” – наричан също Акиба е район в Централно Токио известен като царство на електрониката. Тук има стотици магазини, където можеш да намериш най-новото, което се произвежда в Япония. В последно време кварталът е известен и като център за игри, манга (комикси), аниме (анимации) и свързаната с тях култура. „Акихабара” се намира на две спирки северно от гара Токио. Пътуването отнема около три минути и струва 130 йени (ок. 2,40 лв.).

В района има малък брой хотели, които предлагат идеален избор за тези, които искат да останат в близост до културата на „Акихабара”. Бизнес хотелът „Акихабара Вашингтон” се намира само на няколко минути пеша от станция Акихабара, като цените на хотелските стаи започват от $129 за единична и от $208 за двойна стая.

Шикозният „Рем Акихабара” се намира също до станция Акихабара, а цените там започват от $142 на вечер.

Коишикава Коракуен е една от най-старите и красиви японски градини. Тя е изключително привлекателна по всяко едно време на годината, но по-специално през втората половина на ноември, когато е обагрена в цветовете на есента, също така и при разцъфването на красивите вишневи цветове – сакура. Градината е отворена за посетители всеки ден от 9 до 17 часа, а входът струва 300 йени (5,45 лв.).

Императорският дворец – намира се на мястото на бившия замък Едо и представлява голяма паркова площ, заобиколена от ровове и масивни каменни стени в центъра на Токио. Дворецът е всъщност резиденция на японското императорско семейство. Сградите на двореца и вътрешните градини са закрити за посещения. Единствено на 2 януари (Новогодишното поздравление) и 23 декември (рожденият ден на императора), посетителите могат да влязат във вътрешния дворец и да видят членовете на императорското семейство.

Източните градини на Императорският дворец са отворени за посетители през цялата година, с изключение на дните понеделник и петък, както и при специални поводи.

По-голямата част от хотелите в района са 5-звездни, като цените им са от $600 нагоре. По-евтино излизат хотелите „Метрополитан Маруноучи” и „Маруноучи Токио”, където цените са от $250 за единична стая и $340 за двойна.

Западно Токио

Шибуя – е един от кварталите на Токио и е един от най-цветните и оживени райони. Често се свързва с различни развлечения и посещения на магазини. „Шибуя” е център на младежката мода и култура и е място, където са възникнали много течения в японската мода и тенденции в развлеченията. Изключителен колорит придават и множеството плазмени екрани, накацали по високите сгради, както и най-голямото кръстовище в света „Хачико”.

В Шибуя се намира и „Мандараке”, който е най-големият магазин в света за японска манга и аниме.

Един от по-евтините хотели в Шибуя е „Шибуя Токю Ин”. Там цените започват от $153 за единична стая и от $183 за двойна.

Шинджуку също е един от кварталите на Токио, но името му обикновено се свързва с развлечения, бизнес и магазини, намиращи се около района на станция Шинджуку. Самата станция е може би най-оживената в света. Всеки ден през нея преминават повече от 2 млн. пътници. Западно от станцията се намира район с небостъргачи, дом на много от най-високите сгради в Токио.

Хараджуку се свързва с областта около станция Хараджуку и която се намира между Шинджуку и Шибуя. Това е средище на най-ексцентричните тийнейджърски културни и модни направления. Но освен това, тук се предлагат и стоки за възрастни, също така могат да бъдат открити и няколко исторически забележителности.

Център на младежката култура е т.нар. Takeshita Dori (улица Такешита), както и намиращите се в близост малки улички, които са пълни с магазини и модни бутици.

Хараджуку трябва да се посети най-вече в неделя, когато много младежи се събират около станция Хараджуку и участват т.нар. косплей, в който участниците се преобличат в костюми на аниме герой, музиканти и др.

Това обаче не е място само за младежка култура и пазаруване. Мейджи Джингу, едно от най-големите светилища в Токио, се намира на запад от жп линията в голям зелен оазис, който граничи с парк Йойоги.

Северно Токио

Асакуса е един от районите на Токио, съхранили атмосферата на древния град. Главна атракция на района е Сенсоджи, изключително популярен будистки храм, изграден през VII в. Към храма води улица Накамисе – търговска уличка, където на посетителите на храма в течение на много столетия се предлагат множество традиционни местни храни, както и туристически сувенири. Всеки може спокойно да се разходи пеша из Асакуса или може да използва такова екзотично средство за пътуване, каквото е рикшата. За 30-минутно возене на двама души излиза 8000 йени (145 лв.).

Парк Уено е изключително голям обществен парк, който е открит през 1873 година. Той е известен с многото си музеи като Националният музей, Източният музей, Националният музей на науките, Националният музей на западното изкуство, Токийската градска художествена галерия и др.

Паркът се явява също и дом на първата зоологическа градина в Япония, основана през 1882 година.

Уено е известен и със своите дървета сакура (японска вишна) – повече от 1000 вишневи дървета, като по време на цъфтежа им паркът става още по-популярно място за отдих на жителите на града.

Южно Токио

Друго популярно място за пазаруване и забавления е Одайба. Дайба от японски означава „укрепление” и идва от изкуствено направения остров в Токийския залив. Създаден е през периода Едо (1603 – 1868) за защита от морски нападения.

През 80-те години на миналия век било започнато преустрояване на острова във футуристичен делови район, но подобренията били преустановени през 90-те години след пръсването на „икономическия балон”. През втората половина на 90-те Одайба се превърна в един от най-популярните туристически атракции в Токио, а също и в посещавано място за шопинг и развлечения.

В сърцето на Токио се намира и природният резерват Институт за природно изследване. Всеки, който иска да си почине от градския шум и картини, може да посети парка всеки ден от 9 до 17 часа, като входът е 300 йени (5,45 лв.).Коментари към новината

  • Смени картинката