Тайван – преплитане на чуждото културно влияние с традицията

Остров Тайван привлича голямо число чуждестранни бизнесмени. Ежегодно тук се провеждат редица от най-големите изложби в Азия. Към най-популярните се отнасят изложенията на компютри, битова техника, авточасти, играчки, дрехи и текстилни изделия, бижутерия, хранителни продукти и методите за тяхното производство.
Всички територии, контролирани от Китайската република, включително остров Тайван, се намират в един часови пояс, 8 часа напред от общоевропейското време. В Тайван освен това не се спазва лятно часово време. Големите градове в страната са образец на традиционната китайска, японска и западна архитектура,  както и на множество хибридни форми, нарушаващи всички стандартни класификации.

Един от превъзходните примери за китайски имот е „Градините на семейство Лин”, който бил построен през 1893 година, а в днешно време е напълно реставриран. Състои се от централна сграда, заобиколена от изящен терасовиден ландшафт, проектиран е върху 7 918 кв. м. и отразява елегантния начин на живот на тайванските благородници столетия назад.

Тайван също така е богат на образци от храмовата архитектура. Много от светилищата били построени по време на династията Цин (1644 – 1911 г.). Общи характеристики на тези храмове са изящно изваяни колони с преплитащи се дракони, елегантно извити нагоре покриви и сложни орнаменти. Истинско съкровище на храмовата архитектура е храмът Луншан в Тайпе, представляващ светилище на будистки и даоистки изкуства.
Образец на традиционната китайска архитектура, построен в недалечното минало, е мемориалът на Чан Кайши. В него се съчетава използването на бял мрамор и изящен покрив, повтарящ очертанията на покрива на Храма на небето в Пекин. На територията на мемориалния комплекс се разположени Националната концертна зала и Националният театър, където се провеждат представления на китайски и чуждестранни артисти.

Особен интерес предизвикват традиционните и национални празници, провеждащи се постоянно в страната: Китайската нова година, Фестивал на фенерите – провежда се през първото пълнолуние от започналата вече нова година, когато навсякъде заблестят фенери. Според предание, фенерите съпровождат в отвъдния свят душите на предците, спускащи се на земята към своите близки, за да празнуват Нова година, Денят на Конфуции (Ден на учителя, 28 септември) и др. През тези дни практически всички сгради, градски площади и улици биват украсени в традиционен стил. Тези празници преминават с многобройни фойерверки и шествия, музика, танци и пищни церемонии, провеждани в цялата страна.

Не е за изпускане и вечер в операта. Въпреки че тайванската опера води началото си от китайските народни балади, тя също така е взаимствала част от репертоара си от местните народни песни, обединяващи южнофуджианска лирика с аборигенска музика. Представленията минават под акомпанимента на триструнно китайско банджо, лютня, флейта и ударни инструменти.

Туристите, идващи в Тайван през лятото, може да им се отдаде да видят улично куклено шоу. Изпълнено на южнофуджиански диалект, то е било от най-ранните форми за народно забавление в страната.Коментари към новината

  • Смени картинката