Нова Зеландия - Меката на фродотуризма

Нова Зеландия (или на езика на маори – "Аотеароа", което означава "Дългия бял облак") се слави със своята богата и разнообразна природа – гейзери, планини и езера, гори и пещери, ледници и плажове. Високо развитото екологично движение позволява да се съхрани цялото това великолепие в почти непокътнато състояние, даже в районите на големите градове. А след излизането на екран на „Властелинът на пръстените”, заснет изцяло в Нова Зеландия, целият свят се увлече по „фродотуризма”. Настоящите поклонничества се провеждат на хълма Бомбай и просторите на Уайкато и Такака, на вулканичните планини Нгарухое, и по склоновете на известния вулкан Руапеху, във фиордите на Куинстаун и езерото Уанака.

Вниманието на туристите е привлечено от националните паркове на Маунт Кук на Южния остров, Тонгариро, Фьордленд, Уревера, Егмонд и други (общо 10 национални парка), 2 морски парка и множество резервати. В списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО са включени 3 новозеландски района – Националният парк Тонгариро, югозападният район Те-Вахипонаму и новозеландския тропически остров.

Северният остров (Те-Ика-а-Мауи) – едно от най-живописните места на планетата. Ландшафтът на острова представлява разнообразие от заснежени планински върхове на Тонгариро в Националния парк,  древни вулканични райони със стотици гейзери и кални бани в околностите на Роторуа, на безкрайните зелени поляни в подножието, потънали в гъсти гори склонове на древно вулканично плато, а крайбрежието на острова представлява един безкраен пясъчен плаж. Ски сезонът в планините траещ три месеца (от юни до септември) често се съчетава с плувния сезон (септември-октомври).

Пристанищният град Окланд, бивша столица на Нова Зеландия до 1865 г., се намира на Северния остров. Той е разположен между два залива, принадлежащи на различни морета. Този огромен мегаполис (с площ от 5,6 хил. кв. км) е уникален по своя род – почти целият град е построен от едноетажни къщи, но в същото време, той е и промишлен, културен и икономически център на страната. Сравнително нов град с малко исторически забележителности, но сам по себе си изключително живописно място, Оукланд е сред топ 10 на най-добрите градове за живеене.

В него има много културни обекти, сред които най-интересни са музеят в Окланд с невероятна историческа колекция, Националният морски музей, новозеландския Военно-мемориален музей, Музеят на транспорта, Зоопарка на Моушен-Роуд, Ботаническата градина в Манурева, Лонг Бей Реджинал парк и езерото Пупуке в Девънпорт и живописните лозя по Линкълн Роуд. Благодарение на многочислените площадки за гледане, разположени по върховете на изгаснали вулкани, е възможно едновременно да се видят Тихият океан и Тасманово море.

Южно от Окланд лежи обширният район Уаикато, който се слави със своите колоритни ландшафти, плодородни земи и езерото Таупо (с площ 606 кв. км), разпростиращо се в огромния кратер на изгаснал вулкан на височина 357 м. Освен с природна красота и изобилие от горещи извори, езерото Таупо се слави и с великолепен риболов – тук изобилства от пъстърва. Голям интерес в този район предизвиква националният парк Тонгариро (включен в Световното наследство на ЮНЕСКО), на чиято територия се намират три действащи вулкана: Тонгариро (1968 м), Наурохе (2291 м) и Руапеху (2797 м).Коментари към новината

  • Смени картинката