Многото лица на Бразилия

Страна на потресаваща красота и разнообразие във всички проявления на живот, Бразилия за всеки и никога не е една и съща. На пръв поглед, тя е място, на което се отдаваш на палещите слънчеви лъчи, футбол и карнавал през цялата година. Но това е само част от многообразието й. Бразилия – „страната-дете”, както я наричат самите бразилци, историята на която започнала през 1500 г. след откриването й от португалеца Педро Алварес Кабрал. Тя е дала на света „бащата на авиацията” Сантос Дюмон, знаменития футболист Пеле, талантливия състезател от Формула 1 Аертон Сена, архитекта Оскар Нимайер, писателя Жоржи Амаду.

Бразилия днес е развита индустриална държава, която успешно се конкурира на световния пазар в такива високотехнологични области като космическите изследвания, автомобилостроенето, информационните технологии, биотехнологиите. Днес се явява един от водещите износители на земеделска промишленост и животновъдство. Всяка година страната увеличава производството си и укрепва своята позиция в света, което следователно я прави надежден партньор за сътрудничество.

През 2007 г. Бразилия зае шесто място в световната икономика по отношение на брутния вътрешен продукт, и беше на едно равнище със страни като Великобритания, Франция, Русия и Италия. 50% от икономиката на цялата Латинска Америка е съсредоточена в Бразилия.
Заемаща почти целия континент, Бразилия има една от най-богатите в света екосистеми, където е представено огромно множество от различни видове на флората и фауната. Това е страна на пясък, планини, реки и гори, на обширната територия от 8 547 403.5 кв. км., където от север на юг всички говорят на португалски.
Тази страна има много „лица”, обединени от едно: нацията. Именно това е и ключът, отварящ пътя към разбирането на цялата бразилска действителност: културен миш-маш, който прави страната малко европейска, малко африканска, малко азиатска и малко местна. Именно затова, че в Бразилия се е отразило късче от целия свят, тя се отличава с търпимост, отзивчивост и гостоприемство.

Бразилия – тази изключително разнообразна и забележителна страна, но не тази, която е в представите на повечето хора, а тази страна на първобитност и неизследвана красота. Почивката в Бразилия открива много тайни на страната. Там могат да се намерят области на девствени тропически гори, острови с древни тропически плажове и безкрайни реки. Освен това, там се намират и бразилците, които посрещат посетителите с енергия и жизнерадост. Екскурзиите до Бразилия могат да разкрият най-красивите кътчета на тази невероятна и далечна страна.

Бразилия е страна на карнавалите, неописуемо шоу, обичано както от самите бразилци, така и от туристите. Страната е и чудесно място за любителите на активната почивка. Бразилските курорти дават възможност за такива занимания като сърфинг, делтапланеризъм, уиндсърфинг, скално катерене и др.
Най-популярните курорти в Бразилия са разположени в тропиците, където времето е благосклонно към посетителите и туристите през цялата година.

Най-посещаваният туристически град в страната е Рио де Жанейро. Това е съвременен, шумен, оживен град, който удивлява със съчетанието на модерни улици и бедни квартали. Рио е известен с 30-метровата статуя на Христос и хълма „Захарната глава”. Също така тук се намира и Маракана – най-големият стадион в света.

Интересен от гледна точка на архитектурния облик е Салвадор. В архитектурата на града са се слели колониален и модерен стил: колоритни малки къщички и модерни райони. В Салвадор има огромен брой храмове, които се особено посещавани от туристите.

Бузиос – един от прекрасните курорти на Бразилия с луксозни хотели и невероятни плажове, неземна природна красота – това място е истински рай. Кристално чиста морска вода, активна спортна почивка, ресторанти, барове и дискотеки очакват посетителите целогодишно.

Освен уютните плажове, в Бразилия се намират немалко резервати и национални паркове, сред които и Пантанал – доста голям и екзотичен резерват. Бразилия, и най-вече парк Игуасу, е известен с многочислените си водопади, които впечатляват със своята красота и мощ.Коментари към новината

  • Смени картинката