Космополитната Южна Корея

Южна Корея с живописната си природа, планини, плажове и реки, с богато културно-историческо наследство, е една от най-интересните в туристически план страни в Азия.

След драматичното разделяне на Корея през 50-те години на миналия век, Южна Корея стана една от най-богатите и най-развитите държави в Азия, даже и в света. Но това не означава, че е загубила връзка с корените си. Подобно на Япония, тя също успява да съчетае съвременното с традиционното. Тук могат да се видят както древни будистки манастири, кралски дворци, паметници на скулптурата, пагоди, археологически забележителности, крепости, многобройни музеи, така и множество съвременни небостъргачи и търговски центрове.

Столицата на Южна Корея – Сеул – е един от най-безопасните в света градове. Той е не само административна столица, но и най-големият исторически, политически, икономически, културен и образователен център на страната. Сеул условно е разделен на две части: Кангбук (на север от река Ханшуй) и Кангнам (на юг от река Ханшуй). Кангбук е по-традиционен, докато в Кангнам през цялото денонощие кипи космополитен живот.

В Сеул са съхранени кралските дворци на династията Чосон. „Визитна картичка” на града е Кенбокун, най-старият кралски дворец от епохата. Не по-малко интересни са и дворците Чхандокгун и Чхангенгун с великолепни градини и класическа архитектура, които се явяват център на историческото ядро на града. Чхандокгун е използван главно за резиденция на голяма част от кралската династия Ли. Известен е с градината си с невероятна ландшафтна архитектура, павилиони, езерца и уютни гористи местности. Дворецът Чхангенгун, който освен със своята забележителна архитектура се отличава и с това, че главната порта и тронната зала са обърнати на изток, във време, в което при всички други дворци те са обърнати задължително на юг.

В околностите на южнокорейската столица са концентрирани много интересни места – голям долмен от бронзовата ера, парк-музей „Корейско село”, крепостта Хвасон, гробници на династията Ли на територията на държавната ботаническа градина в Кванин.

Източни части на Южна Корея се считат за основен плажен район – тук са разположени едни от най-хубавите южнокорейски плажове. Националният парк Сораксан, намиращ се на брега на Японско море, на територията на планината Сораксан, се счита за едно от най-живописните места в света. Благодарение на зимните спортове този район се е превърнал в целогодишен курорт. Освен ски, популярни видове спорт са и плуване през лятото и алпинизъм през зимата.
Пусан е главното морско пристанище на Южна Корея и вторият по големина град в страната. Сред най-интересните места в града са – парк Ендусан, мемориалното гробище на ООН, също и огромният рибен пазар Чагалчхи и парк Тхечжонде. В покрайнините на града се намират също горещите извори Тонхе и храмовете Помоса и Тхондоса.Коментари към новината

  • Смени картинката