Как да се справим с жегата в Египет

Когато на сянка е над 40 градуса не може да се яде, спи, мисли или работи. В горещо време дори е трудно да се живее.

Най-голям удар жегата нанася върху нашето самочувствие – дори за абсолютно здрав човек е трудно да преживява на такива температури, а какво остава за този, който е болен. Нашите врагове в жегата са обезводняването на организма, топлинният и слънчевият удар. Първият може да се предизвика от общо прегряване на тялото, дори и да няма пряка слънчева светлина.

Топлината крие и друга опасност – намалява кислородът във въздуха, а това е придружено от спад на атмосферното налягане и увеличение на влажността и температурата. С други думи кислород във въздуха дори няма, а на човек му е трудно да диша. Хората, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, са подложени на най-голям риск. Болните от астма и високо кръвно налягане също са застрашени. Малките деца, бременните и кърмещите жени са по-податливи на топлинен удар. Как да се справим?

Съвет 1

Старайте се да не излизате навън в пиковите часове на слънчевата активност - между 11 и 17 ч. Ако все пак ви се наложи, потърсете в гардероба си светла дреха от натурална тъкан, която не пречи на кожата да диша и не води до прегряване на тялото. Отличен избор са ленът и памукът. Важно е също ръцете, краката и деколтето да не бъдат открити. Колкото повече се покрива тялото, толкова по-стабилен е температурният баланс.

Съвет 2

Най-добрата идея за климатизиране към жегата е да се остане в затворено помещение – дом, офис или театър. По-лошо е да се използват венилатори. Те имат ниска способност да изстудяват стаята, когато температурата е висока.

Съвет 3

Египтяните са автори на отлично изобретение, което спира проникването на слънчеви лъчи у дома. Неговото име е „шиш“. Няма го в много домове, затова има алтернативен вариант. Филтърните щори намаляват температурата в помещението с няколко градуса. Те трябва да бъдат в топли цветове, понеже отблъскват слънчевите лъчи.

Съвет 4

Не е препоръчително в жегата да се използва декоративна козметика. Тя запушва порите, а и има обратен ефект в горещините.

Съвет 5

Задължително е да се използва шапка. Тя пази не само главата, а и кожата на лицето. Желателно е да бъде от естествени материали. Не се препоръчват прочутите бейзболни шапки, понеже спарват главата.

Съвет 6

Взимайте душ по-често, но не със студена вода.

Съвет 7

На ден трябва да се пият по 2-2.5 литра студена вода. Добре е тя да не е ледено студена. По този начин ще се избегне настинката. Кафето, газираните напитки, алкохолът, млякото възбуждат жаждата още повече. Зеленият чай и ментата утоляват желанието за течности най-добре.

Съвет 8

В менюто трябва да преобладават богати на вода храни. Това са плодовете и зеленчуците. Медът и мазнините никак не са препоръчителни. Тежката храна води до увеличаване на телесната температура.

Съвет 9

Мийте косата си с продукти с ментов екстракт или евкалипт. Тези съставки освежават кожата на главата.

Съвет 10

Капка ментол, втрита в кожата, може да подейства изключително освежаващо и да върне чувството за прохлада.

Съвет 11

Чашка сок от целина може да охлади тялото. Фитотерапевти твърдят, че помага на тялото да игнорира топлината.Коментари към новината

  • Смени картинката