Загадката, наречена Чили

Чили – една от най-интересните и необичайни страни в света. Многовековната история, красивите ландшафти, величествените планини и девствените горски райони, невероятното разнообразие на природни комплекси, колоритното местно население и бързо развиващата се икономика – това са основните мотиви за посещение на страната. Сред най-популярните забележителности на Чили са пустинята Атакама, гейзерите Ел Татио, гранитните „кули” на Торес дел Пейн, тайнственият Великденски остров (наричан още Пасха), както и Патагония – разположен в най-южната област на американския континент.

Чилийците са една от най-необикновените нации на планетата. Формирана на основата на испанското и индианското население на тази територия, тази нация представлява смесица от практически всички народи по света. Тук има много имигранти от Британските острови, Германия, славянските страни, но също така не толкова характерни за другите страни от Южна Америка преселници от Африка и страните от Югоизточна Азия. Хората тук са много дружелюбни, дори планинските индиански племена, на които в последните години са опитали да припишат ненужна жестокост, в действителност се отнасят приветливо към туристите, а тяхната природна сдържаност само подчертава този аспект.

В състава на страната влизат Великденския остров (Рапа Нуи, 3700 км. западно от Чили), архипелазите Хуан Фернандес (700 км. западно от бреговете на страната) и Огнена земя, намиращ се в южната част на Чили, както и множество много по-малки островчета (Сан Амбросио, Сан Феликс, Диего Рамирес, архипелаг Чонос и др.). Общата площ на страната е 756,9 хил. кв. км.

Населението, в основната си част са чилийци (нация, образувана при смесването на индианско население и европейски преселници, главно от Испания). Страната също така е дом на малък брой индиански племена (много от тях почти асимилирани) и имигранти от други страни. Малката индианска група араукана живее предимно на юг, между градовете Консепсион и Пуерто Монт.

 

Индианците аймара обитават северните части на страната. Особена група представлява също населението на остров Пасха – рапануйци, принадлежащи към меланезийско-полинезийската група (в днешно време са останали не повече от хиляда души). В южната част на Чили и на островите могат да се срещнат компактно живеещи потомци на европейските преселници – немци, французи, баски, ирландци, хърватци, руснаци и други. Католиците са около 80% от населението, протестанти – 13%. Освен това има и привърженици на други религии. Църквата в Чили е отделена от държавата, но се ползва с огромно уважение и влияние в политическия и обществения живот на страната.

Чилийската кухня представлява необичайна смесица от национални традиции и много чуждестранни рецепти, донесени от европейските преселници. В ястия изобилства от чушки, чесън, картофи, сладки картофи, царевица и други зеленчуци. Оризът и картофите присъстват в почти всички гозби.
 Тук се приготвят много зеленчукови ястия като популярното за цяла Латинска Америка рагу от зеленчуци „салтадо” и царевична каша с различни пълнежи, както и оригинални местни ястия като гювечи от царевица, месо и други съставки на „пастел де чокло”. Месните продукти са изключително разнообразни.
В изобилие, особено по крайбрежието, се използват рибата и местните продукти. В Чили се приготвят огромен брой ястия от раци, миди, змиорки, костур, сьомга, скариди и гигантските миди „чорос”. Към екзотичните местни храни могат да се отнесат супата от морски таралежи, супата от морски дарове и бялото вино „марискал”, запечените със сирене раци „манчас-а-ла-пармезана и др.Коментари към новината

  • Смени картинката