Аll inclusive и табиети – наръчник за оцеляване в Турция

Какви са основните писани и неписани правила, за да си спестиш неприятности в Турция? Как да направиш екскурзията си забавна и максимално безопасна? Руският сайт http://travel.ria.ru представя полезен наръчник за своите сънародници, които пътуват в балканската страна. Турция е атрактивна дестинация и за българите и информацията в този материал може да ви бъде полезна.

ЛЮБОВТА

Любовта е навсякъде, може да се случи на пазари, в ресторанти, на плажове. Зад стените на вашия хотел шансът да станеш жертва на сексуален тормоз от страна на персонала е на практика нулев. През сезона лято 2011 в руските туристически фирми не е постъпило нито едно подобно оплакване, но това е просто споменаване на факти.

За турците няма по-ужасно престъпление от това да влязат в любовни отношения – още повече насилствени, на работното място и по време на изпълнение на служебните задължения. В подобен случай всяка фирма и организация в страната действа по железни правила – немедлено и позорно уволнение. Турците се пазят като от огън от служебните любовни романи и ако се случи подобен флирт, то той е по-скоро изключение. Много рядко се случват така наречените корпоративни сватби. Ако обаче някой сътрудник на хотела ви пречи да почивате интензивно, веднага можете да се оплачете в администрацията или да звъннете в туристическия Call център с номер 179 или директно в Министерството на културата и туризма на Турция. След подобно оплакване хотелът, в който сте настанени, е заплашен от сериозни неприятности  ведомството се отнася сурово с тези, които развалят имиджа на гостоприемна Турция.

 СБЛЪСЪЦИТЕ

С мъжете туристи, както отчита статистиката, се получават неприятности в друг план – недоразумения и конфликти с местните жители, които прерастват в сблъсъци. Гостите трябва да имат предвид, че Турция е източна страна, хората са с гореща кръв и често негативната реакция в сравнение с нашата е преувеличена. Разбираемо е желанието на руските събратя да защитят честта си и да получат най-доброто срещу платените от тях пари. И все пак е по-разумно да се избягва използването на юмруци, защото ще бъде изключително трудно да се установят подбудителите на конфликта. И тук отново най-полезно ще бъде обаждането на страхотния телефон 179, където на своя роден език, дори и насред планинска река, можете да обясните положението и да потърсите помощ. Всички обаждания и предприетите по тях мерки се записват, контролират и анализират от Министерството на културата и туризма.

РАМАЗАН

Веднъж в годината в Турция празнуват Рамазан – мюсюлмански пост, при който не се разрешава на вярващите да се хранят от изгрев до залез слънце. Ясно е, че за немюсюлманите забраната не важи и много ресторанти, особено в туристическите райони, работят както обикновено. Въпреки това – турците ще ви бъдат благодарни, ако не се разхождате с вкусна храна и студена бира по улицата. Облеклото също трябва да бъде по-скромно.

СНИМКИТЕ

На улиците се старайте да не снимате хора, облечени в ислямската традиция – това може да ви навлече гнева на местните жители и да ви причини неприятности. В никакъв случай не трябва да се снимат военни обекти, обекти, оградени с бодлива тел и с надписи. Може да ги има дори насред града или в близост до туристически забележителности. В повечето музеи снимането е разрешено дори и безплатно, но без светкавица. При всички случаи правенето на фотоси е хубаво да е се изясни с екскурзовода или персонала на музея.

ЕЗИКЪТ

Турците са много чувствителни да се проявява уважение и интерес към културата им от страна на чуждите гости. Научете само няколко думи на турски. Нито в една друга страна по света това няма да ви донесе толкова дивиденти, колкото в Турция. Достатъчни са здравейте, благодаря, много хубаво, довиждане, да, не – минимален набор от думи, които ще ви донесат само приятни изненади – от изненада от таланта ви до добри отстъпки при пазаруване.

АТАТЮРК

Създателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк е икона на обществото. Благодарение на него в световната карта я има единствената светска ислямска държава, има го съвременният турски език на латиница, има ги правата на жените. И още много други промени. Турците са искрени патриоти и дори да ви се набива на очи турският флаг и снимките на Ататюрк, в никакъв случай не демонстрирайте насмешка към чувствата на местните хора.

АЛКОХОЛЪТ

Ах, този алкохол в хотелите all inclusive! Много руснаци, попаднали в рая на безплатните питиета, се наквасват до точка, която предизвиква  недоумението  дори на обръгналите турци в Анталия. Съветът е, че не е добре граждани на Русия, още повече в чужда страна, да се довеждат до състояние на пълна несъстоятелност. В допълнение трябва да имате предвид, че за повечето от конфликтите, провокирани от алкохолните изпарения, са видовни точно руснаците. Не е зле да припомним, че в настоящия момент в затвори в Турция излежават наказанието си осем граждани на Русия.

БАСЕЙНИТЕ

Повечето нещастни случаи стават в детските басейни, където разпуснатите от жегата и негата родители отслабват контрола върху децата си. В резултат на това през миналата година в Турция станаха няколко трагични инцидента, довели до гибелта на руски деца. Безусловно във всички случаи вината е на спасителите и хотелския персонал. Все пак цялата отговорност за своето дете носят родителите. Бъдете внимателни!

ТАКСИТАТА

Таксиметровите шофьори в болшинството от държавите по света са еднакви – хитри и албни. Турция, уви, не прави изключение. Когато сядате в колата, обърнете внимание – на апарата трябва да свети определена сума (в средата на 2012 година бе 2,5 лири). С нея започва и отброяването на километража. В Истанбул, Измир и Анталия цената е малко по-ниска от тази в Москва. В Анкара е по-висока. Един съвет – да се ругаете с таксиметровите шофьори е безполезно. Ако смятате, че са ви измамили, запомнете номера на колата и предявете претенции на онзи номер – 179.

В Истанбул от аерогарата до центъра на града има линия на метрото, от която можете да се възползвате само за две лири, така ще си спестите услугите на такситата.

ХИГИЕНА

Лошо храносмилане и други проблеми чакат руските туристи, които се хранят в ресторантите All Inclusive. Най-често страдат децата. Причината е непривично приготвените храни, а и обичайното преяждане. Един съвет – не бъдете лакоми, опитвайте непознатите блюда по малко.


От време на време в турски хотели избухват гръмки скандали с единични или епидемични натравяния на туристи. Към днешна дата хотелиерите успяват да отбият обвиненията, доказвайки високото качество на използваните продукти и добра хигиена. Що се отнася до общата чистота в Турция, трябва да се отбележи, че това е нещо като национална мания. На почистването и поддръжката на чистотата се отделя огромно внимание – от домакините до ръководствата на големите корпорации. Във всяко магазинче ще напръскат ръцете ви с лимонена вода, международните автобуси се мият на всеки четири часа, коридорите на турските хотели са пропити с опияняващия аромат на препарати. Ако гостувате на турци, от вас се иска да се събуете на прага. Все пак – няма правила без изключения, така че бъдете внимателни.

ДЕЦАТА

Турците, както и всички жители на източните страни, обожават децата. Съвършено непознати хора от различни полове и възрасти могат да се приближат към детето ви, да му дадат играчки или сладки, да го хванат за ръка или да го погалят. Не се напрягайте, те знаят границите на своите чувства и няма да прехвърлят границата. Но ако не ви се нрави това проявление на внимание към детето ви, с мек и настойчив тон го откъснете от чуждите обятия.

ЕКСКУРЗИИТЕ

Екскурзиите можете да си организирате през туроператора, с когото сте дошли в Турция. Но можете и да влезете в първата местна туристическа агенция, попаднала пред очите ви на улицата. По правило собственият агент продава екскурзиите два-три пъти по-скъпо и плаши туристите с нискокачествените услуги на местните. Заявява неправомерно, че в случай на инцидент застраховка няма. Трябва да знаете, че застраховката действа на цялата територия на Турция по време на цялото пребиваване в страната, независимо с каква фирма сте се отправили на екскурзия. Естествено, тя покрива тези случаи, които изрично са упоменати в договора.

Трябва да се знае, че местните агенти предлагат услуги, които по нищо не отстъпват на фирмите в собствената ви страна. Единственият минус е, че при възникване на проблем и връщайки се в родината, да се съдиш с турска компания е невъзможно. Със своя руски туроператор обаче можеш да си изясниш отношенията и в родината.


Ако спазвате тези прости правила, почивката в Турция ще бъде спокойна и безопасна.Коментари към новината

  • Смени картинката