Десетте най-необикновени музеи в света

Какво можете да направите, че туристите да запонат да прииждат на тълпи във важия град или селце? Да построите нещо необичайно, пък било то и музей. Потвърждение на този факт дава порталът Tripadvisor. Той е съставил списък на 10-те най-необичайни музея в света, които без съмнение са привлекли стотици туристи.

Музей на обувката Бата (Bata Shoe Museum)

Колекцията на този музей, разположен в Торонто, наброява повече от 12 000 експоната на обувки. Сред тях има и такива, чиято възраст надхвърля 4-5 хиляди години. Така например гостите могат да видят перуански аладерос, ушити през XV век за тържествени церемонии. Любопитно изглеждат и френските обувки от XIX век за раздробяване на кестени.

Сред най-популярните експонати са обувките на знаменитости: пантофките на кралица Виктория, каубойските ботуши на Робърт Редфорд, сребърните ботуши на платформа с монограм на Елтън Джон, маратонките на Тери Фокс, сините мокасини на Елвис Пресли...

Музей на канализацията в Париж (Paris Sewer Museum)

Разбира се, този музей не може да съперничи по популярност на Лувъра или Айфеловата кула - основните забележителности не Париж, но и той си има почитатели. Открит през 1867 година, музеят разказва за историята и функционирането на канализационната система на френската столица. Експонатите са изложени направо в подземните галерии на действащата канализационна система, което дава възможност на посетителите не само да видят с очите си тунелът отвътре, но и да се запознаят с градската структура на съоръжението. Освен това, в "изложбенит зали" могат да се видят макети и истински канализационни агрегати.

Музей на черната магия (Museum of Witchcraft)

Туристите, посещаващи Великобритания и интересуващи се от тайните на вещерството, могат да попаднат в уникален музей в Корнуол, открит през 1951 година от Сесил Уилямсън. Тя е посветила целия си живот на окултните науки. Тук е представена най-голямата в света колекция от чародейски пособия, заклинания и рецепти, а също вещерски олтар и магьоснически меч. Библиотеката на музея е събрала повече от 3000 книги.  

Британски музей на косачката (British Lawnmower Museum)

Оказва се, че дори косачките могат да станат музеен експонат. Това потвърждава голямата известност на експозицията в британското графство Мерсисайд. Колекцията му наброява повече от 300 градински машини. Сред тях са най-бързите и най-скъпите косачки в света. Има и машини, които някога са принадлежали на световни знаменитости - принц Чарлз, принцеса Даяна и много други.

Музей седалките за тоалетни чинии (Toilet Seat Museum)

Колкото и да ви е чудно, има и такъв. Разположен е в град Аламо-Хайтс в американския щат Тексас. Негов основател е бившият санитарен техник Барни Смит, който вече 30 години се занимава с конструиране на седалки за тоалетни чинии, и това се е превърнало в негово хоби. За това време са се натрупали повече от хиляда седалки с най-разнообразен дизайн, които са подредени в залите на музея.

Музей на инстантните спагети (Instant Ramen Museum)

Музей, посветен на спагетите за бързо приготвяне, за изобретател на които се счита японецът Момофуко Андо, се намира в Осака. Тук посетителите могат не само да разгледат различните видове продукти, но и да ги приготвят със собствените си ръце. За тези, които мислят и действат с размах, има неголяма фабрика, в която могат да направляват процеса на производство на чашките с инстантни макарони.

Музей на солниците (Salt & Pepper Shaker Museum)

В американския град Гатлинбург в щата Тенеси е разположен музей, чиито експонати са повече от 20 000 различни солници и пиперници. В това число и доволно стари, например от XVI века. Именно фактът, че всяка солница и пиперница си има история, понякога доста богата, е подтикнал археолога на име Андрея да създаде такъв музей. Той обаче не спрял дотам и събрал също най-богатата в света колекция от мелнички за пипер.  

Музей на моливите в Камберланд (Cumberland Pencil Museum)

Ако може да се вярва на легендата, по време на силен ураган, сполетял графство Камберланд през XV век, били изтръгнати от корен много дървета. Благодарение на това е бил извлечен черен материал, по-късно наречен графит. Отначало той е бил използван от местните пастири, които маркирали с него овцете си, а по-късно тук се е появил завод за производство на моливи. Музеят разказва на своите посетители историята на създаването на популярното пособие за писане и за етапите на неговото производство. Сред експонатите му е и най-големият молив в света, висок около 8 метра и тежащ близо половин тон.

Музей на "СПАМ-а" (SPAM Museum)

Ето че сбъркахте. Изобщо не става дума за този спам, с който интернет обществото обозначава масовото разпращане на електронни писма на хора, които не са изявили желани да ги получат. Разположена в американския град Остин (щата Минесота), експозицията обхваща повече от 1500 кв. метра площ. Тя е осеяна с месни консерви на търговската марка, от коята е произлязъл и съвременният спам.

Посетителите могат да узнаят историята на каймата SPAM, да видят експонати на консерви, произведени по време на Втората световна война, да научат рецепти за приготвяне на ястия от "СПАМ". А в павилиончето за сувенири пред изхода можете да се сдобиете с различни предмети с надпис "СПАМ".

Музей на котките (Cat Museum)

Музеят на котките бе просто задължително да се появи в Малайзия, където тези четириноги символизират успеха. За подсилване на ефекта експозицията се намира в град Кучинг, името на който се превежда като "град на котките". Любителите на опашатите животинки могат да видят тук около 2000 експоната, сред които артефакти и котешки скулптури от цял свят - от египетска мумия на котка до играчки и сувенири Hello Kitty. В музея се провежда изследователска работа. Тук се намира и информационен център, специализиран в историята и поверията, свързани с котките.Коментари към новината

  • Смени картинката