Греъм Хюз - човекът, който не обича самолетите

33-годишният жител на Ливърпул Греъм Хюз има органическа непоносимост към самолетите. Затова пък е посетил цели 201 страни по света... с влак, автобус, такси. За четири години британският ентусиаст е пропътувал 160 000 километра. При това седмичният му бюджет не е надвишавал 100 долара.

Приключенията му са съпътствани от неочаквани развръзки.

По пътя за Кабо-Верде например той прекосил океана, използвайки дървена лодка, в която прекарал четири дни. Озовал се е в затвора в Конго по обвинение в шпионаж. На Филипините пък му се наложило да се спасява от ислямски фундаменталисти. Бил е в Молдова, Украйна и България. А последната държава в неговото странство се оказала Южен Судан.

Сред най-запомнящите се моменти по време на пътуването били плуването в езеро, пълно с медузи, в Палау, гледането на живо на един от последните изстрелвания на космическата совалка на НАСА, както и танцуването с племена в джунглите на Папуа, Нова Гвинея.

"Хората ме питаха как ще вляза в Афганистан, Ирак или Северна Корея, но там ми беше лесно. За Ирак дори не ти трябва виза, просто преминаваш през границата с Турция", обяснява Хюз. Най-трудно беше в места като Науру, Малдивите, Сейшелите и всички островни държави, където имаше заплахи от пирати", добавя той.

За 1426 дни Греъм Хюз пресякъл границите на всички 193 страни-членки на ООН, а също и на Ватикана, Палестина, Тайван, Косово, Западна Сахара и четирите държави в Обединеното Кралство. При всичките си авантюри пътешественикът нито веднъж не използвал самолет.

Той се навил на цялото приключение, за да покаже, че има много хора, които биха ти се притекли на помощ, дори когато си чужденец и че светът не е чак толкова страшно и враждебно място.

От Книгата на Гинес вече са потвърдили, че Хюз е поставил световен рекорд. След края на авантюрата си Греъм не планира да се връща у дома със самолет. Той има намерение да стигне до Ливърпул с параход и смята, че ще си е вкъщи за Коледа.

Британецът заснел цялото си потешествие, за да направи документален филм. Освен това той събирал средства за благотворителната кампания Water Aid.Коментари към новината

  • Смени картинката