Барака в центъра ни води в друг свят

Aтрактивното име „Барака”  на улица отец Паисий буди любопитство в минаващите наоколо хора. Какво е това? Не съм подозирала, че тук има подобно нещо. Асоциацията с името ме навеждаше на мисълта, че тук има сувенирен магазин, споделя двойка, разглеждаща мястото.

Защо се казва така? Има филм „Барака”, направен от международен екип. Той обхваща кътчета от цял свят. Представлява само картина и звук. Трябва да си сам, когато го гледаш. След края усещаш в себе си какво е природата. Звук, музика, картини. Племена, които извършват ритуали на нейния фон. Думата „барака” означава благословия, духовна мъдрост,  дъх на живот. Тя произлиза от древен санскритски език. Нямам нищо против хората да асоциират мястото и с българското значение на думата, споделя едно от момичетата, дало идея за подобно нещо.

Такова място се посещава от хора, за които природата е от значение, които живеят в синхрон с нея. Както тялото ни се чувства по-добре, когато се храним здравословно, така и кожата  ни иска нещо натурално. Ароматите влияят на сетивата ни, а оттам на мислите ни. Една миризма може да върне човек в миналото, или да го накара да помечтае. От даден аромат може да се роди идея за нещо. Знаете ли например, че ментата е тонизираща и е желателно да се използва от спортисти, хора с по-напрегнати професии. Така всеки различен аромат има различно значение за всеки човек.

Това не е просто магазин, по-скоро тип шоурум. Идеята е продуктите да добият известност в България. Тук ще се провеждат и различни лекции и семинари. Предстои среща с психоаналитик, който ще изнесе семинар за стреса в ежедневието ни и разговор с лекар по темата за здравословното хранене. Самата атмосфера тук е специална. Изкачвайки се до втория етаж, попадаме на място с релаксираща музика. Всичко е плод на ръчна изработка. Стените са боядисани в зелено, имаме чувството, че сме попаднали сред природата. Осветлението е приглушено, а стените са покрити с говорещи картини и букети от изсушени билки. На този фон са изнесени биопродуктите.

Можете да избирате от няколко серии: Мента, лайм и бергамот, черен шоколад, иланг-иланг и мандарина, нерафинирана захар, джинджифил, салвия и розмарин, бяла лилия и сандалово дърво. Хипоалергенните продукти са подходящи за много чувствителна кожа. Една от сериите е цялата от средиземноморски екстракти.  Интересна е изцяло натуралната детска серия, напълно безопасна за здравето на малчуганите. Натурални растителни сапуни от Португалия и Гватемала са вдъхновени от тучния пейзаж около Гватемала. Опаковките изобразяват архитектурата на града. Зехтин, цитрус, лавандула, канела, вино, алое, черен пипер са съставките за мъже. Продуктите са ръчно декорирни със сухи цветя.

Идеята тръгва преди няколко години с личен контакт на собственичката и различни маркетингови проучвания.  Миналата година продуктите са били представени на фестивала на красотата в Болония. Там са козметични продукти от цял свят. Хората започват да се обръщат към здравословния начин на живот все повече и повече и продуктите са все по-търсени. В Пловдив няма друг такъв магазин, а в София има два, но  в съвсем различен стил. Ние не продаваме козметика, а предлагаме начин на мислене и себеизразяване, говорят консултантите.Коментари към новината

  • Смени картинката