Аниме, манга, косплей – лицата на японската попкултура

Японската поп култура под формата на аниме, манга, игри, музика, филми оказва влияние върху целия свят със своята уникалност и разнообразие. Голяма част от темите и стиловете са се развили от по-старите художествени и литературни традиции, датиращи още от периода Хейан (794 – 1185).

Днес поп културата се използва като вид бягство от стреса на ежедневните проблеми. Заради факта, че японците нямат много свободно време, те се стремят да го оползотворят максимално. Пътуването с влак или с метро им дава изключително много време да четат манга, да използват многофункционалните си телефони или просто да гледат филми.

Голямото разнообразие от форми на популярната култура в Япония се е просмукало и в другите страни по света. Музикалната индустрия, задвижвана от международния успех на J-Pop изпълнителите, Visual Kei бандите и от другите различни японски стилове, е много активна и японските изпълнители реализират повече продукция, отколкото другите музиканти по света.

Манга е най-голямата комикс индустрия в света с десетките си седмични и месечни публикации, а самата манга се чете от всеки – от деца, младежи, та дори от възрастни хора. Филмовата индустрия включва такива жанрове като хорър и Kaiju филми (в които присъстват огромни чудовища), както и адаптации на аниме и манга. Игралните центрове заедно с огромното влияние на компании като „Нинтендо” и „Сони” и десетките компютърни игри на производителите също оказват много голямо въздействие. Караоке залите, както и другите подобни места, където се играят „шоги” и „го”, също привличат много почитатели.Коментари към новината

  • Смени картинката