"Сребърният ключ" за царството на мъртвите

Само на половин час с автобус от Прага се намира Кутна-Хора, средновековен град, чието име в Стария свят е символизирало звън на монети, пише http://travel.ria.ru. Финансовата си слава градът дължи на мините, където до края на ХIII век се добивала една трета от среброто на пазара в Европа, както и за монетния двор за сечене на пари. Там са изработвани сребърни грошове – основна валута в продължение на 250 години за Централна и Източна Европа. С такъв фундамент Кутна-Хора се нарежда на второ място след Прага в Чешкото кралство. Докато финансовото благополучие на местната аристокрация расте, миньорите влизат все по-дълбоко под земята. Поставят и световен рекорд – през 15 век слизат на дълбочина 500 метра. Толкова дълбоко под земята до този момент никой не е спускал.

В същото време на повърхността изникват един след друг паметници на културата. Много по-късно Кутна-Хора е включен в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО.

СВЕТА ВАРВАРА

Кутна-Хора дава пример за дълго строителство. Цели 517 години местните творци са съграждали катедралата Света Варвара. Началото е в 1388 година, краят – през 1905-а. Интересно е, че величественият храм е построен основно със средства на миньори. Затова на една от колоните има скулптура на миньор в работни дрехи. Величествени са витражите, сводовете и скулптурите.

Катедралата е свидетел на първите кървави сблъсъци между католици и хусисти и разорението на града, който не подкрепя последователите на Реформацията. 200 години след хусистките войни храмът е предаден на йезуитите – опоненти на Ян Хус. По това време е построено в близост и общежитие по проект на италианския архитект Орси. После то се превръща в школа. Създадената отпред тераса е украсена с 12 великолепни скулптурни групи светци.

ЙЕЗУИТСКИТЕ ПАЛАТИ

Ако продължим по-надолу, ще видим крепостта Храдек. В древността тя се е намирала в покрайнините на града, но с нарастването му вече е част от него. Сега там е подреден музеят на среброто – изложба, посветена на града, добива и преработката на благородния метал. Туристите могат да видят и тунелите за добив на сребро. За по-автентично изживяване посетителите могат да навлекат средновековното облекло на миньорите – перкител. Съхранен и реставриран е механизъм, който служи за транспортирането на рудата в плетени кошници през 16 век. Посетителите ще научат от изследването на Ян Кулих, че за период от 400 години са добити 2 500 тона сребро и 100 000 тона мед.

КОСТНИЦАТА В СЕДЛЕЦ – 40 ХИЛЯДИ СКЕЛЕТА

В Седлец е приютено царството на мъртвите – бижуто на Кутна-Хора. Там е построен цистерциански манастир от 1142 г. Нищо необичайно не би се случило, ако споменатият в „Божествена комедия” на Данте крал Отокар II не изпратил на дипломатическа мисия в Светите земи настоятеля на манастира. Абат Седлец донесъл пръст от Голгота и я разпръснал в гробището на манастира. Така мястотото станало свято. За знатните жители от региона било въпрос на чест да бъдат погребани тук. Гробището растяло буквално с часове. По време на чумата от 1318 година погребаните достигнали 30 хиляди.

В началото на 14 век започнало строителството на църквата „Вси Светии”. Част от гробовете били ликвидирани, а костите на починалите се трупали в подножието на храма – дефицитът на места в гробището си казал думата. Легендата гласи, че през 1511 година изваждането на скелетите от могилите било поверено на полусляп монах. Той ги трупал на огромни пирамиди под формата на камбани.

В периода 1703-1710 г. дърварят Франтишек Ринт поел грижата за гробището. Това е времето на управление на рода Шварценберг – те закупуват закрития при император Йосиф II манастир и костохранилището.

Идея на Ринт е да я декорира църквата с намиращите се вътре кости. Изработил гигантски полилеи, свещници, чаши, арабески по стените…

ГЕРБЪТ НА ШВАРЦЕНБЕРГ

Франтишек Ринт обработвал костите с хлор. Спускайки се в костохранилището, посетителите ще видят в четирите ъгъла огромни пирамиди от черепи и кости, всяка от които е висока повече от три метра. В центъра на гробницата има четири свещника, високи повече от 2 метра, украсени с 20 черепа и фигури на ангели. Между полилеите висят 14 гирлянди от кости и черепи.

По сметките на учените в царството на смъртта са събрани останките на 40 хиляди човека.

Ринт доизработва и герба на Шварценберг - отрязаната глава на турчин и врани, след като Адолф от Шварценберг през 1598 година превзел унгарската крепост Дьор и по този начин подкопал дългите години турско господство.

СРЕБЪРНИЯТ КЛЮЧ

За да видят красотата на този ковчег на среброто на чешките земи, идват хиляди туристи. Администрацията обаче се стреми да доведе още. Затова за втора година местните власти предлагат на гостите „Сребърен ключ”, който отваря вратите на осем паметника на културата при благоприятни условия. С един билет те имат достъп до няколко забележителности. Цената на талона е 10 евро – 250 крони. Продава се както в информационните центрове в Кутна-Хора, така и в Прага. Билетът дава отстъпки за някои ресторанти в града и важи през целия сезон.

Наред със забележителностите в града има и много други предложения – концерти, театрални фестивали и изяви на местните площади.

 Коментари към новината

  • Смени картинката