Турция: любов по правилата и не само

Едни прекарват тук всичките си ваканции и не спират да хвалят начина на живот в страната. Други също толкова ревностно съветват да стоите по-далеч от местните жители, да не се усмихвате, да не поглеждате никого в очите.

Става дума за Турция. А истината, както обикновено, е някъде по средата.

Източният манталитет е взривоопасна смес от официалности и фамилиарничене; натрапчиво внимание към жените и престорено благочестиво отношение към тях; почти досадно гостоприемство и луда ярост; шумни пазари и тихи дворове на древни джамии... С една дума - свят на контрасти. На западния човек, свикнал да спазва по-умерени норми на поведение, е трудно да се ориентира и да намери златната среда в бурната източна атмосфера.

За да установите правилни отношения с местното население, е необходимо да спазвате някои прости правила. При всички случаи преди почивката се настройте да уважавате местните традиции и не забравяйте, че Турция, при целия й светски блясък, все пак е страна на исляма.

Има и още един, почти мистичен по своята простота съвет, който сработва във всички ситуации - Турция ти отвръща с взаимност. Ако очакваш неприятности на всеки ъгъл, скоро те наистина ще те сполетят: таксиметровият шофьор ще те измами, тапетите в хотела ще се окажат с отвратителен цвят, а времето ще е прекалено горещо. И обратното - ако демонстрирате искрено желание да се сприятелите с тази страна, тя със сигурност ще ви отвърне с усмихнато слънчево настроение, прекрасни кътчета, незабелязани от другите туристи, както и дружелюбни хора по улиците.

За туристите в Турция има няколко тревожни момента, но ако знаете предварително за тях, можете лесно да ги неутрализирате.

Първа и основна опасност - турските мъже

Говорейки за нормите на поведение на туристите, имаме предвид преди всичко туристките, тъй като именно при жените възникват повече въпроси и опасения при пътуване до тази страна.

Женският въпрос в Турция стои по следния начин: Ататюрк, който е създал през 1923 г. Република Турция и й е придал статут на светска държава, не е успял да изкорени докрай мюсюлманските привички по отношение на жените. От една страна, повечето турци искрено уважават родителите си, особено майката, изпитват истинско страхопочитание пред непознати жени. От друга - в тях е дълбоко залегнало покровителственото отношение към нежния пол като към зависимо същество, заемащо по-ниско положение в обществото. Този двоен стандарт донякъде шокира туристите.

Всъщност, турските мъже не демонстрират открито и винаги снизходителното си отношение към женския пол. Във всеки случай не и в момента на запознанството. В началото на случайна среща турците могат да ви обсипят с тонове комплименти - това е сериозно изпитание, на което не всички жени устояват. Разбира се, че това са лъжи или най-малкото силно преувеличени хвалебствия. И въпреки всичко е толкова приятно да чуваш "Твоите устни са като розови листчета, веждите ти като гайтани..." и така нататък, досущ като в "Хиляда и една нощи".

Турските мъже обаче не могат да се нарекат и поголовни лъжци. Повечето западноевропейки действително са много по-привлекателни от туркините. Това е така, тъй като много от тукашните жени учудващо бързо губят разкошната си източна красота и към 30-35 години (когато европейките всъщност разцъфват) се превръщат в безформени лели на неопределена възраст. Не е ясно дали причината е в седенето у дома (повечето туркини не ходят на работа, а са домакини) или в разнообразната и вкусна храна. Освен това, да не забравяме, че "добрата" половина от женското население в Турция добросъвестно изповядва исляма и се облича по съответния начин - с покрита глава и дрехи, подобни на чувал. Така че мъжете не са особено изкушени да ги заглеждат.

По-привлекателните, но прекалено еманципирани туркини, също са сложен обект за ухажване. Разпънатата между религия и светски живот Турция диктува пределно ясни норми на поведение между мъжете и жените дори в най-развитите градове - Истанбул, Анкара и Измир. Съвременните европеизирани туркини се славят с недостъпност и увереност в собствения си блясък. Ако нещо стане - с чантата по главата. Освен присъщата им надменност, от посегателствата на влюбени кавалери ги бранят техните бащи, по-големи братя и прочие семейни застъпници от мъжки пол. А ако от евентуалния кавалер постъпи оплакване, Аллах да му е на помощ! Понякога мъжете в семейството защитават честта на своите щерки и сестри доста сурово - могат дори да убият човек. Затова в съвременна Турция не са рядко явление мъжете до 30 и дори повече години, които нито веднъж не са спали с момиче.

Девойките от България, Русия и други европейски държави без съмнение са като манна небесна за вечно въздържащите се турски самци. Те са по-контактни, миролюбиви, а освен това не отвръщат с хватки от каратето на предложения за запознанство. Братята и бащите им пък са на стотици километри от Турция.

В защита на турските мъже трябва да отбележим, че като цяло те не са нито груби, нито нагли. И ако момичето не кокетничи, а действително е твърдо в намерението си да не се запознава, средностатистическият турчин не би настоявал и даже би се извинил за причиненото неудобство. Вероятността да попаднете на натрапник се увеличава правопропорционално на числеността на туристите. В "дивите" места турците са гостоприемни, скромни и се отнасят с уважение към непознатите. В гъсто населените курорти обаче са безцеремонни, досадни и грубовати. Най-правилният стил на поведение, особено при втория вариант, е да бъдете доброжелателни, твърди и самоуверени: благодарете за оказаното внимание, но категорично заявете, че нямате намерение да купите нещо или да бъбрите с тях. Благодарете и им пожелайте хубав ден. Да влизате в спор с нахален търговец или ухажор не е препоръчително. Просто има опасност да се поддадете на настойчивостта му.

Истанбул и Анталия са отделна тема. През 90-те години доста момичета от Русия са дошли тук да практикуват най-древния занаят. Изглежда дотолкова добре са се справили, че дори 20 и повече години по-късно тук на рускините се гледа като на сексуален обект. По стар навик много от хората наричат руските жени "наташки". Трябва да признаем, уви, че имиджът на тези момичета в Истанбул не е особено добър. Просто е нужно да обясните на настоятелния ухажор, че вие не се числите към "онзи" тип девойки.

В Анталия, за разлика от Истанбул, туристките идват да си починат и да търсят приключения, затова местните турци са доста разглезени от огромното количество женска плът наоколо. Действията им са напълно безнаказани, а изборът на обекти - безграничен.

 

http://travel.ria.ru/practical/20120607/226337085.htmlКоментари към новината

  • Смени картинката