Местата в Полша, които не можете да пропуснете

Какво Полша може да покаже на туристите? Разбира се, множество красоти! Разходете се, разгледайте и се възхищавайте на даденостите на тази страна.

На първо място най-големият площад в Европа се намира в полския град Краков и представя практически всички архитектурни стилове - кралският замък заедно с катедралата са най-известните монаршески некрополи в Европа. Добре запазената сграда на еврейската синагога в Кажимерж също е една от забележителностите в града. Заради всичко това Краков е записан в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и безспорно е едно от най-големите богатства на полската култура.

Значението на Вроцлав за историята и културата на Полша не е толкова голямо, колкото Краков, но ако става въпрос за броя забележителности, не му отстъпва. Много хора твърдят, че Вроцлав има най-красивия и внушителен площад, пълен с хубави момичета. Животът там кипи от сутрин до вечер. В старите къщи ще намерите немалко пъбове, кафенета или ресторанти. През лятото в тълпата можете да видите и някой гълтач на огън, танцьори, актьори и акробати.

Най-хубавият град до Балтийско море е пристанището Гданск, което в продължение на векове е било полската порта към света. Градът е магичен със своите тесни къщички, наклонени покриви и високи кули на църквите, от които постоянно се носи мелодията на камбаните. Малко са хората, които не харесват Гданск, но почти никой не остава безразличен към него.

Поляците може и да не харесват Варшава и да се оплакват от градския хаос, но не можеш да опознаеш Полша без столицата й. Тя е характерна със суматохата на големия град, динамичните граждани и очарователните си места. Едно от тях е Старият град, който е бил изравнен със земята по времето на Втората световна война. След това е реконструиран с такова благоговение, като са запазени оригиналните фрагменти на сградите, че е записан в списъка на ЮНЕСКО.

Познан, столицата на Великополша, е известен със старите си архитектурни паметници и интересна история. През 2003 година градът отпразнува 750-годишнина от признаването на гражданските права. Още от 10 век на остров Тумски в Познан съществувал укрепен град, който изпълнявал функцията на столица. Днес центърът на Великополша е съвременно средище на търговията и бизнеса заради Международния познански панаир. Най-ценните забележителности – катедралата на остров Тумски, Кметството на площада и енорията – се събират на сравнително малка площ. Благодарение на това Познан може да се разгледа и разхождайки се пеш.

В Полша име места, които носят тежестта на минали трагични събития, но въпреки това, трябва да бъдат разгледани. Такова изключително място е концлагерът Аушвиц, който също е в списъка на ЮНЕСКО от 1979 година. Лагерът представлява паметник на незаслуженото и несправедливо страдание на много хора по света.

Той е документ за мащабното изтребване на невинни евреи. Освен това Аушвиц е място, което напомня, че не трябва да бъдем ксенофоби, фанатици и расисти.

 Коментари към новината

  • Смени картинката