Испания – тънката нишка между история и съвременност

Алхамбра е един от най-старите дворцови комплекси в Испания. Той е архитектурно постижение на мавританската култура и стил, заключено между три невисоки хълма. Около него се извисява планината Сиера Невада. Градът е Гранада, а областта – Андалусия. Това е една от най-предпочитаната туристическа дестинация в Испания.

Дворецът Алхамбра се извисява над града. Това е една от най-често посещаваните места в Испания. Името, преведено от арабски, означава "червена крепост".  
Централният вход на архитектурното чудо е Вратата на правосъдието. Над нея пък се издига Кулата на правосъдието. Подковообразната арка е един от основните строителни елементи на постройката. Нейното предназначение е свързано със суеверия – предпазва крепостта от лоши духове и зли очи.

Комплексът е богато украсен с геометрични фигури и  растителни елементи. Навсякъде около него могат да се забележат различни водни басейни, които правят екзотиката още по-привлекателна. Красотата не може да се опише с думи, споделят пътуващи, посетили дестинацията.

Гранада е известна и с друга забележителност. През 9 век Христофор Колумб настоява пред владетелите да финансират експедицията му до Индия. Оттук Колумб поема на пътешествието, което коренно ще промени историята на света – откриването на Америка. В центъра на града е разположен паметник, показващ как кралицата и Колумб подписват договор за експедицията му.

Както Франция има своето Сен Тропе, така и Испания има своята Марбея. Тук животът е като безспирна фиеста от история, природа, култура и удоволствия. Тя е слънчевият лъч на Испания.

Марбея е съчетала андалуската култура с историческото наследство, спокойствието на морето и непристъпността на планините, традицията на миналото и съвременните идеи. Името на града има своята история. Когато испанската кралица Елизабет стъпила за първи път тук, възкликнала: Маре бела, което в превод от испански означава какво красиво море.

Тук най-малките открити площи са превърнати в многоцветни градини. В пристанището на града акостират луксозни круизни кораби и яхти. Марбея заедно със съседния пристанищен комплекс Пуерто Банус (известен и с гигантските скулптури на Салвадор Дали), принадлежи към най-популярния туристически регион в Испания - Коста дел Сол (в превод от испански – "Брегът на Слънцето").

Сърцето на днешна Марбея е Старият град – с типичната арабска плетеница от тесни улички, пазещи сянка бели къщи, обкичени с пъстри цветя, статуи, фонтани и църкви. Там е и историческият арабски замък – единствената ислямска постройка, която днес не е отворена за посещения и в по-голямата си част е разрушена. Останките от крепостните стени пък са вплетени в съвременния облик на Марбея и съпътстват туристите навсякъде.Коментари към новината

  • Смени картинката