Черноморец - курортът на бедните

От голямо село станахме малък град. Говорят, че цените се вдигали, а нашите са по-ниски отвсякога. С тези думи ни посреща на гарата в Бургас бъдещият ни хазяин от Черноморец. Към нощувката, която е скромните 7 лева на вечер, очевидно е включена и екстра превоз до квартирата. Трябва да му се признае - находчива бизнес идея във времена на пазарна икономика и вълча конкуренция.

Като за седем лева условията са повече от прилични. Само дето попадаш в странен свят. В стая на същия етаж се е настанило семейство и е отрупало кухнята (обща за всички обитатели) с един брой чувал с картофи, сак с консерви, щайга домати и няколко пластмасови шишета с ракия. В допълнение на котлона ври супа, а телевизорът на балкона дъни "Планета". Иначе хората са свестни, и те търсят по-изгоден вариант за почивка. Междувременно става ясно, че по това време на годината в курорта няма по-висока цена от 10-12 лева за легло.

Същото е и по кръчмите, където спокойно можеш да обядваш за 2-3 лева. Пилешката супа е 1.20 - 1.40, двойката кебапчета с пържени картофи е 3.30, а боб яхния с три филии хляб излиза 2.90. Бирата също е на магазинска цена. Навсякъде по уличките са поставени кафе автомати, които пускат живителна напитка само срещу 30-40 стотинки. Любопитно е, че кафето със сметана е на същата цена, както и това без. Друг е въпросът доколко посочената течност става за пиене...

Градчето определено не може да се похвали с лъскавите постройки и заведения на околните курорти. Според местните всички средства отиват за по-атрактивната община Созопол, а Черноморец, който е кметство, не успява да се облажи дори с нищожен пай от баницата. Затова и не е толкова добре благоустроен. Голямото му предимство обаче е спокойствието. Курортът е идеален за семейства с малки деца. Плажът му също. Няколко метра навътре от брега морето е плитко до коляно. Това дава възможност на родителите да оставят малчуганите да се плискат на воля, без да се налага да ги следят зорко като орлици.

Плажната ивица обаче е тясна. По-голямата част от нея е осеяна с чадъри, за които се плаща 6 лева. И както може да се предположи, тя е доста по-празна, отколкото свободната зона, където са се натикали безмерно количество летовници. С други думи, за естетика и спокойствие и дума не може да става. Поддържаните мъжки и женски тела са рядкост, най-много някоя рускиня да отсрами плажния контингент. Не е като по скъпарските комплекси, където мускули и силикон се пъчат с горда осанка по пясъка.

Мургави продавачи на царевица сноват по брега час по час, като всеки път подхващат речитатив, включващ обилни аналогии между зеленчуковия кочан и мъжки полов орган. Не е ясно дали тази своеобразна поезия подпомага продажбите, но със сигурност кара девойките да се кискат, а хлапетата озадачено да въртят очи.

Но така е - на море като на море. Дори когато не е идеално, пак е хубаво. Коментари към новината

  • Смени картинката