Тихите манастири на България

Всички познават големите манастири у нас. Те обаче постоянно са пълни с тълпи от туристи и много от тях са обсадени от безброй магазинчета и ресторанти. За щастие обаче са останали няколко по-тихи места, където и Бог, и човек могат да си починат на спокойствие. Ето и по-интересните от тях:

 

ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Троянският манастир „Свето Успение Богородично” е разположен край село Орешак, на десетина километра от Троян. Той е основан по време на второто българско царство. Трети по големина в България, манастирът е съставен от множество сгради, строени през различни периоди, като най-интересна е пететажната кула. Над стенописите в Троянският манастир е работил легендарният Захари Зограф, който е оставил за поколенията и свой автопортрет. Освен това религиозният комплекс се слави с изкусната си дърворезба. Безспорно най-известната му реликва обаче е чудотворната икона „Света Богородица Троеручица”. За любителите на историята обителта е запазила килията, в която са се срещали българските революционери и в която през 1872 година Левски създава таен комитет. Троянският манастир предлага на гостите нощувки в обособената хотелска част. Места за настаняване могат да се намерят също и в околните села.

 

АРАПОВСКИ МАНАСТИР

На осем километра от Асеновград по пътя за Първомай се намира Араповският манастир „Света Неделя”. Той е сред малкото духовни обители, които не са потърсили уединение в планината, а в полето. Манастирът е построен в средата на XIX век. Легендата разказва, че изграждането му е било съпроводено от чудо. Водата от близкия извор излекувала болестта на любимата на местния турски владетел по онова време – Арап Бей. В знак на благодарност той дарил земята около аязмото на християните и позволил на мястото да бъде построен манастир. Начинанието било подкрепено със средства от всички жители на околността. Сред основните дарители бил именитият Ангел войвода и в негова чест била издигната специална триетажна кула. Първите два ката са иззидани от камък, като са оставени малки амбразури за защита от нападения. Третия етаж пък има четири стаи, където днес могат да отседнат гостите на манастира.

 

СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА

Официалното име на обителта е „Света Богородица”, но е по-популярен като Седемте престола или Осеновлагски манастир. Намира в Стара планина, на 50 километра от Враца. Смята се, че е основан по времето на Второто българско царство. Легендите разказват, че е издигнат от седем боляри, които дали началото на седем селища в околността. Част от сградите били изградени с материали от останките на изоставена крепост, която и до днес стои недалеч. Друга легенда пък гласи, че цар Петър Делян е починал тук. Църквата на манастира е уникална с това, че е изградена от 7 отделни параклиса, всеки със свой олтар, откъдето идва и името на манастира. Това прави обителта изключително популярна и в нея отсядат множество гости. Това обаче не нарушава спокойствието, тъй като са въведени строги правила – не се позволява излизане от стаите през нощта, консумация на алкохол и шумни разговори.

 

ЕТРОПОЛСКИ МАНАСТИР

Етрополският манастир Света Троица е сгушен в дебрите на Балкана, на близо 5 километра от Етрополе. Християнската обител е известна още с името Варовитец, която вероятно се дължи на геологията на местността и скалните образувания в нея. Манастирът има богата история. Дълго време той е бил книжовен и духовен център. Има легенда, според която Иван Рилски е живял в местността, преди да се оттегли в пълна изолация. По време на Османското иго манастирът е бил убежище за редица български революционери, сред които и Васил Левски. Зданието дори разполага с таен тунел, който при нужда е помагал на обградените поборници да излязат невредими от опасната ситуация. В околностите има прекрасна борова гора и водопад, чийто поток е издълбал причудливи земни форми.

 

РУСЕНСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ

На 18 километра от Русе, край село Иваново се намират изумителните Ивановски скални църкви. Те са сред малкото подобни комплекси у нас, които са запазили оригиналните си стенописи и затова са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Обектът включва множество параклиси, килии и други помещения, свързани със система от пътеки и стръмни стълби. Смята се, че самият манастир Свети Архангел Михаил се е обособил през осми век. На десетина километра от Русе, в долината на река Русенски Лом, се намира и скалният манастир Свети Димитрий Басарабовски. Според легендата светецът покровител на манастира е починал тук, като духът му се е явил на сляпо момиче, за да предаде скръбната вест. Когато местните хора намерили тялото на монаха, девойката прогледнала. Смята се, че манастира е създаден по времето на Второто българско царство,. Тук можете да отседнете в килия, издълбана в скалата.

 Коментари към новината

  • Смени картинката