Почивка на нивата между Равда и Несебър


Гондола, блъскащи колички, различна чалга от всяка сергия, миризма на скара, сувенири, храни... Това е главната улица на курорта Равда. Много напомня на есенните панаири, които се провеждат по малките населени места. Блъскащи се хора, говорещи на различни езици, предизвикват пълен хаос по улиците. Затова голяма част от многобройните  посетителите  предпочитат вечер да стоят по терасите на хотелите и квартирите, около басейните или на брега на морето.

Курортът много се е променил за последните 10 години. Като гъби в нивите са изникнали спретнати кооперации с красиви градини, а по средата е разположен басейн. Голяма част от апартаментите са закупени от поляци, руснаци и българи. Цените по кръчмите нерядко плашат посетителите, а ако те са от друга държава – често са прогонени от чалгата. Има и заведения, които са се съобразили с преобладаващите чужденци, които са предимно поляци и руснаци.

Руски флаг стои на портите на краебрежно заведение, вътре звучи съветска музика. Цените, естествено, са съобразени с техния стандарт. Харесва ми мястото, спокойно е. Курортът е пълен предимно с млади семейства, което предразполага към активна почивка, споделят български туристи. Плажът обаче е ужасно неподдържан. Пълен е с камънаци и водорасли, казват още те.
Главната улица на Равда прилича на панаир
Всяка нощ след 12 Равда се превръща в притегателен център за 18-годишни младежи. От всички  населени места наоколо пристигат къркани тийнейджъри, за да покажат най-новите си тоалети на хит арената на поп-фолк културата. Между Равда и Несебър е преместена култувата дискотека “Час Пик – На нивата”. Тя е разположена в полето, а рекламното лого е теле. Тя се оказва изключителна атракция за младите.

Видели са те нива, дайте им по една мотика, да се научат как се работи, възмущаваше се 60-годишен посетител на курорта, който бе почти премазан от напиращата да слезе от автобуса пасмина. На няколко километра оттук, в Стария Несебър, нещата стоят по коренно различен начин. По улиците е чисто и подредено. Запазен е българският дух, сергиите са някак по-подредени и не напомнят на панаир. По тесните криволичещи улици, в близост до римските постройки са разположени множество примамващи туриста капанчета. Цените обаче в тях не са никак скромни.

Малки ромчета дебнат посетителите на всяка крачка. Често “братчетата на Гаврош”  обикалят с кученце в ръка. Децата на чужденците се захласват по животинчето, а през това време циганчетата просят. От ъгъла ги дебне зоркото око на някой по-възрастен, който обира плячката. В промеждутъка между изпросените пари децата се къпят сред вълните, а кученцата бягат по плажа. Това е наградата на малчуганите за изработените пари.

Природата е надарила България  с прекрасна пророда и условия за туризъм, но ние не знаем как да ги използваме. Често прогонваме туристите с различни трикове като кражби от хотелите, скъпа медицинска помощ и некачествени стоки. Все повече туристи избират офертите на южните ни съседки, защото там за същите пари получават много по-добро обслужване.Коментари към новината

  • Смени картинката