Поморие посреща туристите с компоти и строителни отпадъци

Сметища от строителни отападъци се издигат между луксозните и гъсто застроени хотели в Поморие. На метри от плажната ивица купчини всевъзможни боклуци и черни пътища водят до лъскави кооперации. Строителните работи в курорта видимо са приключили, но остатъкът от дейността им все още ясно личи. Теренът между хотелите прилича на градско сметище. Все пак потресаващата гледка не отказва руските туристи. Те масово купуват жилища и дори си имат свой квартал, разказват местните.

Пред българските туристи, които посещават курорта, изникват нови предизвикателства. При пристигането в центъра на градчето група местни те нападат с оферти за приказни по думите им квартири. Реалността е доста по-фрапираща. Компоти, щайги с картофи и вехтории те посрещат при влизане в първата къща. Тройна стая, включваща примитивен диван, се предлага на „скромната“ сума от 45 лева за нощувка. Ако това не откаже гостите, следва ново изпитание. Изгледът от стаята те праща в препълнени контейнери и бездомни котки. Общата тоалетна с наемателите тотално те отказва от "гостоприемното" убежище. Тръгваш да търсиш нов вариант за нощуване в курорта.

Вторият опит се оказва далеч по-успешен. Къща на 4 етажа на пъпа на Поморие грабва окото. Усмихнатите хазяи показват свободна квартира. Самостоятелен санитарен възел и приветлива тераска примамват бързо туристите. Изненадващо стаята се предлага на същата цена от 45 лева, с което собствениците печелят колебливите гости. Големият плюс на курорта се оказва плажната ивица – идеално чиста и поддържана. Кошчета на всеки метър и бистра морска вода доставят удоволствие на туристите и създават условия за пълноценна почивка.

Нощният живот в иначе семейния курорт кипи с пълна сила. В местен фолк клуб 15-годишни гърли мятат загорели от слънцето тела. Обстановката в дискотеката е доста потискаща. Клубът е обграден от изгнили метални решетки. Подът е напраен от стари и мръсни плочки. Грозните метални прътове скриват красивата морска гледка навън. Всички тези подробности не пречат на непълнолетните фурии. Баровският живот доста им допада. Бутилки марково уиски, бадеми и танци на пилона палят страстите в клуба. Цените в курорта не се различават от тези в останалата част на България. Чуждите туристи харчат на воля в кръчми и магазини. Те сякаш са в рая на ниските цени.

Със смесени чувства остават дошлите по българското Черноморие. Неповторимият му чар и природа печелят все повече туристи. Нередностите обаче определено отблъскват.Коментари към новината

  • Смени картинката