На по пържола и бира в Югово

Само на около 50 километра от Пловдив, малко след Асеновград, млади и търсещи хора откриха малко, приятно и почти девствено местенце за отпускане и забавление.

Минаваме с кола през Асеновград и Бачково, където пътят лъкатуши по всевъзможни кривини, и се запътваме към село Югово. То е разположено на южен родопски склон вдясно от пътя от Асеновград за Лъки. Там има отклонение от шосето за Смолян малко след Бачковския манастир. На самия разклон е и известното Юговско ханче, където немалко пловдивчани са изяли несметно количество пърленки. Селото е на около три километра след отклонението. Югово, чието име произлиза от южното му разположение, лежи на стръмен склон. Заради това пловдивчани коментират, че хората копаят картофите си с мотиката нагоре, а не надолу.

Родопското село Югово е уникално със стъпаловидни разположените си къщи

 

 

Вляво от шосето е Юговска река, спускаща се през дълбоко дефиле. Стигаме до бълбукащи вирчета в дясната страна на пътя. Към обяд вече 4-5 коли с пловдивска регистрация са се настанили на мястото с подобна цел като нашата. Става ясно, че мястото е малко популярно и посещавано предимно от местните.

След обяд с всевъзможни мръвки и зеленчуци и биричка единственото, което остава на един посетител на това скрито местенце, е да скочи в чистата река. Водата започва от много плитка до дълбока до раменете. Това е перфектно място за припичане или за така наречените „бомбички“ във вира. Водата е доста студена, но след известно време се свиква с температурата и вече не прави впечатление.

Какво друго може да се прави на място като това? Каквото се сетите – федербал, карти, спане или купон. С нежелание потегляме към следващото селце, за да го разгледаме – Белица. Минаваме през малкото населено място, в което почти няма хора, а времето е сякаш застинало. По пътя за Белица има страховити издълбани скални тунели, през които преминават автомобилите. Отстрани на шосето са изградени чешми и пейки за отдих.

След приятната разходка обръщаме и тръгваме към не по-малко красивия град под тепетата.Коментари към новината

  • Смени картинката