Международни орди туристи превземат Пирин

 

Туристи от всякакъв калибър и националност превземат една от най-красивите български планини – Пирин. Дори лошото време и недостатъчната екипировка не успяват да откажат хилядите ентусиасти. Независимо дали става въпрос за Безбог и Попово езеро или върховете Вихрен и Тодорка тълпите от туристи са налице. Често по пътеките се чува чужда реч. Долавят се реплики на английски, руски, френски, сръбски и безчет други езици. Забелязват се и група израелци, които явно не са се уплашили нито от скорошното терористично нападение, нито от стръмните кози пътеки. По стара традиция всички се поздравяват. Диалог отказват само суровите и задъхани родни тузари, чийто наднормени килограми ги спъват по пътя нагоре.
 

Напливът води до необичайни ситуации. В хижа Безбог дори някои сервизни помещения са превърнати в сравнително приветливи стаи. Който обаче има опит със скитането по родните планински е навикнал на всякакви гледки. Благодарение на седалковия лифт стотици туристи минават покрай хижата и разположеното до нея езеро, а след това потеглят нагоре. Напливът е толкова голям, че дори част от склона е затворена заради причинената от туристите ерозия. Възрастни хора, семейства с деца, дори студенти с книга под ръка и хора с увреждания се борят с наклонения терен.
 

На няколко часа път пеша е заслон Тевно езеро. Закътаното й разположение отсява ентусиастите и човек вероятно би очаквал повече спокойствие, когато отседне там. Стаите в заслона обаче са за над 10 човека. Освен това по-малката бройка гости е реципрочна на техния ентусиазъм. След часовете изморителен път мнозина се отдават на разговори на висок глас, песни с китари и бурен смях.

След сериозен ремонт хижа Вихрен, в която доскоро отсядаха само най-заклетите планинари, вече е претъпкан туристически център. До нея стига асфалтов път и това я прави още по-привлекателна. Малкият й паркинг е препълнен с коли и микробуси, които докарват групи туристи от Банско. Мястото не стига за всички и закъснелите паркират возилата край пътя. Пред самата хижа, до чешмата с постоянно течаща чиста планинска вода е отворена сергия за напитки. Хит сред жадните туристи е бирата по 2 лева и цитрусовите фрешове по 3 лева. Други зареждат с енергийни напитки и безалкохолно. Ресторантът вътре в хижата примамва гладните със супи, скара и салати. Мнозина обаче предпочитат да похапнат в легендарното заведение „Байкушева мура“. То е на 20-ина минути пеш, до близката хижа Бъндерица. В него места се взимат или с голям късмет, или след като се изчака някоя компания да си тръгне. Най-нетърпеливите пък делят маса на открито с непознати. Тук специалитет са банските суджуци и пържените картофи. Ястията са изключително вкусни, а порциите са повече от щедри. Затова дори да завали малцина си тръгват. Заведението е причина мнозина туристи така и да не стигнат до извисяващия се над всичко връх Вихрен, който е основната атракция. Катерачи обаче не липсват. Като популярна дестинация на Вихрен винаги има туристи - едни се снимат за Фейсбук, други събират камъчета за сувенир. Както е видно от името му, това във всеки възможен смисъл е един неспокоен връх. Това обаче е известно преимущество - когато дойдат облаци, сред мъглата, човек най-сетне може да намери миг усамотение.Коментари към новината

  • Смени картинката