Магията на смолянските водопади

Родопите са безспорно една от любимите дестинации за туристите. Ако искате да направите кратък преход в района на Смолян, то удачен избор е екопътеката „Каньона на Водопадите”. Тя се намира в близост до планинския град. Дълга е около 6 километра и минава през резервата „Сосковчето”. Разликата между най-ниската до най-високата й точка е близо 700 метра, чието изкачване обаче става почти неусетно сред природните красоти.

За да стигнете изходната точка на екопътеката, може да тръгнете от западния квартал Средок, където се намира и автогарата. За загрявка можете да посетите и Смолянския водопад, който е скрит между къщите. След това трябва да слезете до изхода за Мугла. Вървите на запад по шосето, докато стигнете стара автомобилна база на ръба на града. Там поемате по отбивката вдясно. Скоро асфалтът става на парчета, които не след дълго напълно изчезват. Затова е най-добре, ако сте с автомобил, да го паркирате, да вземете провизиите, които сте приготвили и да тръгнете пеш. Първо се минава през малко вилно селище, след което се достига до беседка, където има и карта на екопътеката. Оттам отново поемате в западна посока.

След кратка права отсечка, край която има живописен воден улей, пътеката влиза в гората. Там тя започва все по-често да прескача Еленската река. Множество леки дървени мостчета ви прехвърлят ту на левия, ту на десния й бряг. В пролуките на гъстата гора, където се намират и вековни дървета, могат да се зърнат внушителните скални блокове на околността, наречени Редените камъни. Екопътеката ще ви дари с много прохлада. На няколко места са направени специални места за почивка, където може да запалите огън и да похапнете сред природата. Заради усойните участъци и влагата има кални места и е по-добре да не тръгвате с любимите си маратонки. Понякога дъските на дървените мостове също са мокри и може да се подхлъзнете, затова не бързайте при прекосяването им. Вървейки, се оглеждайте за защитените от закона саламандри, някой може да решил да си почине направо на пътя.

Екопътеката е интересна най-вече заради красивите водопади, които са дали името й. По маршрута може да се видят 46 водопада, като по-внушителните по своя размер са около пет. „Камен улей” дава началото на каньона. След това е първият голям водопад - Ропката. Неговите води са издълбали дупка в скалата и оттам идва името му. След това реката се стича надолу и сякаш пропада в скални джобове или казани. Така се наричат и следващите водопади - Казаните. Чудесата обаче тепърва предстоят. По-нагоре по каньона водата преминава през водопада Сърцето. На пръв поглед не става ясно защо е кръстен така. Когато минете над него обаче се вижда, че под него водата е издълбала каменен басейн с форма на сърце. А големият финал на тази поредица от планински каскади е най-големият водопад от каньона – Орфей. Той е висок над 68 метра, а името му идва от приликата на стичащата се вода със струните на арфата на митичния бард.

”Каньонът на Водопадите” е един много приятен и сравнително лек маршрут, който се изминава за около 4 часа. Проблем за някои могат да се окажат само по-стръмните му участъци. Там обаче предвидливо са изградени дървени стълби и парапети. За сметка на това в най-високите точки има три панорамни площадки. Там от над 1700 м надморска височина можете да се насладите на гледка към целия Смолян. Ако си носите бинокъл, вероятно ще може да зърнете диви животни по склоновете. Естествените обитатели на „Сосковчето“ са мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични растителни видове. Ако не сте толкова запалени еколози, спокойно можете да зареете поглед в далечината и мислено да прелетите над красивите пейзажи, които Родопа планина разкрива. Екопътеката е най-красива през пролетта, когато реката е най-пълноводна.
 

Навръщане имате два избора - да минете по същия път или да продължите по пътеката, която прави пълен кръг и ще ви върне обратно в Смолян. Ако ви остане време, преди да влезете в града можете да се отморите край лековития извор Балиевата вода. Той се намира на десния бряг на река Черна, край жилищния квартал Средок. Оглеждайте се за поставената табела или питайте някой местен жител да ви упъти. Според народните предания водата от трите Балиеви чешми има изключителни лечебни свойства. Вярва се, че има най-силен ефект на Гергьовден и особено в полунощ срещу 6-и май. Според местните жители всяка от трите чешми лекува различни болести.Коментари към новината

  • Смени картинката