В какво се превърна Созопол

Созопол, както знаем, е една от любимите дестинации на много българи, които са се запътили на почивка по нашето Черноморие. За съжаление обаче градчето вече не е това, което беше. В спомените на хората курортът беше чисто, спокойно и приветливо място за релакс. През последните няколко години Созопол започна да се доближава до бетонния ад Слънчев бряг. Любителите на данданията и циганията ще открият тук своя рай.

kardjali.infoСозопол се превръща в кошмар вечер около 18 и 21 часа. Главните му улици са същински цирк. Това се забелязва особено, ако се направи дълга разходка от закътания къмпинг Смокиня до Созопол. Постепенно хората се увеличават, улиците стават все по-тесни, шумът и музиката – все по-силни.

Решаваме все пак да навлезем в центъра на Созопол. Блъсканица, викачи, дърпачи и какви ли не хора, наети, за да привличат туристи... Контрастът между тихия плаж и централната част на града е огромна. Улиците на курорта приличат на панаир на кича. Култовата главна е шокираща. Кръчма до кръчма , а във всяка се вихрят певица или певец. Чалга ритми звучат отвсякъде. Тежки дами тресат телеса на импровизирания дансинг, а отстрани им пригласят роми с кларинет и барабани. Обръщаш се внезапно и чуваш хаос музика, след малко възрастен кръчмар ти запява песен на D2.

Картинката е гротескна. Папагали, влечуги и понита те чакат за снимка, а мъже и жени викат и дърпат минувачите към нощните заведения. Всеки се опитва да привлече вниманието на туристите. В един момент дори забелязваме двама дюнерджии, обърнали бяла туба надолу, а към нея закрепено гумено виме на крава. От него те наливат кетчуп и майонеза, а чужденците се забавляват и сочат.

Все пак в Созопол има и спасение. След дълго и упорито блъскане с тълпата стигаме до Стария град. Там улиците са калдаръмени и още по-тесни, но атмосферата е малко по-различна. Тишината се засилва, а лудите поп фолк ритми остават назад. Влизайки все по-навътре и изгубвайки се из криволичещите пътечки, изведнъж си припомняш защо си обичал този град в детството си.Коментари към новината

  • Смени картинката